بندر سیراف ، آلبوم روزگار پر رونق تجارت آبی
به گزارش مجله رویای کره ای، بنادر یکی از مهم ترین راه های تجارت به ویژه در سال های دور بوده اند. ایران به علت داشتن موقعیت جغرافیایی خاص خود، زیباترین و وسیع ترین بنادر را در شمال و جنوب در خود جای داده است. یکی از این بنادر که در گذشته رونق بسیاری داشته، بندر سیراف است. بندری که هرچند در این روزگار به رونق گذشته نیست، اما رگه های اصالت شهر آن را به یکی از جاذبه های گردشگری تبدیل نموده است. با خبرنگاران همراه باشید تا از رازهای این بندر زیبا بیشتر بدانید.
روایت های تاریخی بندر سیراف
بندر سیرافاگر تاریخ بندر تاریخی سیراف را از دل کتاب های تاریخی جست و جو کنید، تصویری شگفت انگیز در مقابل شما نقش می بندد. گویی که فیلمی از گذشته در حال نمایش است. رفت و آمد کشتی ها، صدای قایق های لغزان بر موج ها و هیاهوی ماهیگیران، همه را خواهید شنید. بندر سیراف امروزی جایی است که قرن ها پیش، نامش در شمار یکی از قطب های مهم تجاری ایران دیده می شد.اما امروزه از آن حال و هوا اندک نشانه ای به جای مانده است.
سیراف، حاشیه امن تجارت ایران
بندر سیراف که آن را با نام های صیراف و طاهری هم می شناسند در مرکز شهرستان کنگان و در استان بوشهر واقع شده است. در حقیقت محلی در میانه عسلویه و بندر کنگان و مشرف به آب های نیلگون خلیج فارس است. این منطقه در گذشته یکی از مهم ترین منطقه ها مالی در ایران بود و با وجود آنکه چندان وسیع نبود، توانست جایگاهی محکم در میان بنادر ایران برای خود بسازد. این تجارت ها شامل اتصال با هندوستان، چین و شرق آفریقا بود و البته حجم وسیعی از صادرات بر دوش این بخش از خلیج فارس قرار داشت.
چند هزار سال قدمت در پس لنگرگاه سیراف
شهر سیراف شهری باستانی است که از قرن دوم هجری توانست شهرتی تجاری برای خود دست و پا کند. در آن موقع بندر سیراف سرزمینی باشکوه و ثروتمند بود. مردمان این خطه در استخراج مروارید و ساخت زیور آلات مهارت داشتند و بخشی از این دست سازه های ارزشمند سهم تجارت بود. بافت شهر اگرچه چندان لوکس نبود، اما گچ بری از هنرهای مهم مردم بود و بسیاری از ثروتمندان و تاجران شهر را با گچ بری های بی نظیر منزل هایشان می شناختند.
محل پهلو گرفتن کشتی ها را می توان پر هیاهوترین نقطه از شهر دانست. بسیاری از خرید و فروش ها در همان نقطه انجام می گرفت و ماهیگیری نیز در این منطقه رواج بسیاری داشت. البته قرارگرفتن در راستا جاده ابریشم نقش زیادی در شناخته شدن و محبوبیت این بندر جنوبی ایران داشت.
این محبوبیت در طول قرن ها دوام چندانی نداشت. زیرا زلزله به سرعت و در مدت چند روز سرنوشت این بندر را تغییر داد. این زلزله مرگبار در سال سیصد و شصت و هفت هجری و در مدت هفت روز رخ داد. در جریان این زلزله که به سونامی کشنده ای تبدیل شده بود، شهر باستانی سیراف به طور کامل در زیر خاک مدفون شد.
جاذبه های بندر سیراف
با وجود آنکه این بندر تاریخی در طول تاریخ آسیب های فراوانی دیده است، اما هنوز می توان زیبایی های بسیاری را در آن دید. اگر مسافر این بخش از ساحل خلیج فارس هستید از جاهای تماشای بندر سیراف نیز تماشا کنید.
بازمانده های شهر باستانی سیراف
همانطور که گفتیم سیراف تا پیش از زلزله شهری پر رفت و آمد و پرطرفدار بوده است. با وجود آنکه پس از زلزله بافت شهری تقریبا از بین رفت، اما هنوز بخش هایی از این سرزمین باستانی به جای مانده که امروزه گردشگران می توانند از آن تماشا نمایند. این بازمانده ها حفره های سنگی کنده شده در دل کوه ها هستند.در گذشته از این حفره ها برای آتشگاه استفاده می شد اما روایت های تاریخی نشان می دهند که برخی از این حفره ها پس از اسلام به قبرستان تبدیل شده است.
حوضچه های آب باران
با نگاهی به ارتفاعات سیراف منطقه ای پوشیده از فضاهای مستطیل شکل را خواهید دید. این محفظه ها به نظر شکلی شبیه به گورستان دارند. اما در واقع جایی برای جمع شدن آب باران و ذخیره آن برای استفاده مردم شهر بوده است.
در نزدیکی دامنه ها نیز حلقه های چاهی وجود دارد که به جامانده آب سرازیر شده از کوه را در خود جای می دادند. به این ترتیب بیشترین ذخیره آبی در این بخش از بندر سیراف به وجود می آمد.
موزه باستان شناسی
بسیاری از بازمانده های شهر تاریخی پس از سال ها در کاوش های باستان شناسی کشف شد. امروزه این اشیای ارزشمنددر موزه باستان شناسی سیراف واقع شده است. سنگ نوشته ها، صنایع سفالی، قبور سنگی، صنایع دریایی و صدف ها از مهم ترین تماشای های این موزه هستند.
عمارت شیخ جبار نصوری
عمارت شیخ جبار که به قلعه نصوری نیز معروف است بنایی است که سن آن را حدود 200 سال تخمین زده اند. این عمارت متعلق به خاندان نصوری است و روی تپه ای مشرف به دریا ساخته شده است. مهم ترین ویژگی این بنا وجود تابلوهای ارزشمندی است که داستان هایی از شاهنامه روایت می نمایند.
ساحل سیراف
سواحل جنوب ایران را می توان در شمار زیباترین سواحل جهان دانست. بندر سیراف یکی از بکرترین سواحل جنوب را دارد. قدم زدن در کنار خلیج فارس با طبیعت زیبا و دل انگیزش می تواند خاطره سفری زیبا را برای شما به یادگار بگذارد. اگرچه در این منطقه از هیاهوی کشتی ها چندان خبری نیست، اما هنوز لذت عبور قایق ها و نوای ماهیگیران را می توانید در این بندر زیبا تجربه کنید.
گشت و گذار در بندر هزار رنگ زیبا
سیراف را ماسوله جنوب می نامند. علت این نام گذاری شکل منحصر به فرد معماری و پلکانی بودن خانه های آن است. برای آنکه سفر خود را دلپذیرتر کنید بهتر است کمی با محلی ها معاشرت کنید. مردم این منطقه به موسیقی و به ویژه موسیقی محلی جنوب بسیار علاقه مندند و سبکی متفاوت از سایر شهرها را دارند. بعلاوه می توانید برای حسن ختام سفر خود، از ماهیگیران محلی ماهی تازه بخرید.
جنوب کشور پر از شگفتی های طبیعی و تاریخی است و هم نشینی با مردم خونگرم این منطقه می تواند خاطره ای دلپذیراز سفر را برای شما بسازد. اگر مسافر این بندر باستانی بوده اید از آداب و رسوم و زیبایی های فرهنگ این خطه برایمان بگویید.
منبع:سـفـرزون
منبع: دیجیاتور