گیاهان بومی ایلام در خطر تاراج

به گزارش مجله رویای کره ای، رمضان نوری - ایلام -خبرنگار: استان کوهستانی ایلام با یک میلیون و 200 هزار هکتار جنگل و مرتع دارای حدود هزار گونه گیاهی است. طبق آخرین آنالیز های صورت گرفته از سوی مسئولان منابع طبیعی 330 گونه از گیاهان موجود در استان خواص دارویی دارند.

گیاهان بومی ایلام در خطر تاراج

باید از ظرفیت خدادادی گیاهان بومی برای اشتغال و برطرف محرومیت استان استفاده کرد، اما اکثر این گیاهان توسط دامداران و کشاورزان چیده و به صورت خام به دیگر مناطق کشور فروخته می شوند. برداشت بی رویه گیاهان دارویی استان تبعات متعددی همچون نابودی و منقرض شدن آنها دارد و کارشناسان و مسئولان می گویند اگر جلوی این کار گرفته نگردد، روزی خواهد رسید که مراتع استان خالی از گیاهان ارزشمند دارویی گردد. از سوی دیگر، نبود صنایع تبدیلی و کارخانه های فرآوری در استان موجب شده است که گیاهان دارویی بومی استان به صورت خام عرضه شوند، آن هم به استان های دیگر؛ استان هایی که می توانند گیاهان بومی ایلام را با نام و برند خود به بازار عرضه نمایند.

  • اشتغالزایی با گیاهان دارویی

یک کارشناس مسائل مالی و مدرس دانشگاه ایلام در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران اظهار می نماید: ایلام با پوشش گیاهی و جنگل های انبوه و مراتع فراوان، ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به قطب صنعت دارویی و درمانی کشور دارد. عباس آزادی می افزاید: کاشت، برداشت و فرآوری گیاهان دارویی در استان توجیه فنی، مالی و اجتماعی خوبی دارد به طوری که هر تن گیاه دارویی حداقل برای 78 نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد می نماید. وی می گوید: به نظر می رسد برنامه های توجیهی مالی و اجتماعی برای معرفی هرچه بیشتر ظرفیت ایلام به منظور قانع کردن مدیران کشوری در جهت تبدیل این استان به قطب گیاهان دارویی کشور باید تدوین گردد.

آزادی با اشاره به این که جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای ایجاد زیرساخت هایی مثل کارخانه فرآوری و صنایع تبدیلی این گیاهان لازم است، بیان می نماید: احتیاج است اعتباراتی برای اجرای طرح های پایلوت و پژوهشی در زمینه گیاهان دارویی به استان اختصاص پیدا کند. وی ادامه می دهد: ساخت و تجهیز آزمایشگاه های کاملا مدرن و پیشرفته با استانداردهای جهانی و به کارگیری تکنولوژی جدید و مکانیزه کردن مزارع گیاهان دارویی به جای برداشت سنتی از دیگر احتیاجهای بخش گیاهان دارویی در استان است.

  • راه اندازی رشته های گیاهان دارویی در دانشگاه ایلام

رئیس دانشگاه ایلام نیز به خبرنگار خبرنگاران می گوید: برای توسعه گیاهان دارویی در استان و بالفعل کردن این ظرفیت احتیاج است به صورت علمی کار کنیم. محمدعلی اکبری می افزاید: در همین زمینه پژوهشکده گیاهان دارویی و معطر در دانشگاه ایلام افتتاح شده است و به زودی رشته های متناسب با گیاهان دارویی در این دانشگاه راه اندازی می گردد.

وی اظهار می نماید: با توجه به ظرفیت استان در زمینه گیاهان دارویی، یکی از اولویت های مهم در فعالیت های علمی و پژوهشی دانشگاه ایلام، در حوزه منابع طبیعی و گیاهان دارویی است. اکبری می گوید: دانشجویانی که همزمان با تحصیل در دانشگاه اندوخته علمی در زمینه گیاهان دارویی پیدا می نمایند، این دانش را در قالب یک ایده تخصصی به پارک علم و فناوری ارائه می دهند. ایده آنها در این پارک به محصولی تبدیل می گردد که باعث افزایش ارزش افزوده خواهد شد.

  • احداث کارخانه برای هرگونه گیاه دارویی

همچنین، مدیر منابع طبیعی شهرستان دره شهر در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران بیان می نماید: کبیرکوه واقع در استان ایلام که بخشی از آن در شهرستان دره شهر واقع شده است، بزرگ ترین منبع گیاهان دارویی در استان است. آرش مزبانی ادامه می دهد: آویشن، هفت تخمه، په گل، گل گاوزبان، تشنه داری، خارشتر و شیرین بیان از مهم ترین گیاهان دارویی استان ایلام هستند که می توان برای هر یک از آنها یک کارخانه فرآوری و صنایع تبدیلی راه اندازی کرد. وی می گوید: بیش از هزار گونه گیاهی در استان ایلام شناسایی شده است که 330 گونه از این تعداد خواص درمانی و دارویی دارند.

مزبانی اظهار می نماید: متاسفانه سرمایه گذار بخش خصوصی در استان برای این کارها در استان وجود ندارد و هنوز در مناطق استان این گونه صنایع شکل نگرفته است. این مسئول می افزاید: در صورت راه اندازی کارخانه فرآوری گیاهان دارویی می توان برای جوانان زیادی در استان شغل ایجاد کرد. البته باید مطالعات و پژوهش بیشتری روی این گیاهان انجام داد و از آن به فراوری سرمایه رسید.

  • توسعه مالی استان

مزبانی می گوید: از مرحله برداشت از طبیعت گرفته تا مرحله اهلی کردن گیاهان دارویی با کاشت آنها و نیز فرآوری در کارخانه، چاپ بروشور و کتابچه، تهیه جعبه و پخش می توانند در زمینه اشتغالزایی و توسعه مالی استان موثر باشند. وی بیان می نماید: وجود اقلیم مناسب در 2 بخش گرمسیری و سردسیری، مراتع وسیع و فارغ التحصیلان رشته های زیرمجموعه کشاورزی جویای کار قابلیت های مناسبی را برای سرمایه گذاری در زمینه کشت گیاهان دارویی در استان ایلام فراهم نموده است که می تواند به فراوری و اشتغال یاری کند. مدیر منابع طبیعی دره شهر ادامه می دهد: هم اکنون در اراضی شیبدار استان کشت گیاهان دارویی مانند گل محمدی و گل نرگس توسط خود مردم در حال اجرا است.

  • حمایت از سرمایه گذاران

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ایلام نیز در گفت وگو با خبرنگاران اظهار می نماید: از هرگونه سرمایه گذاری در زمینه ظرفیت های استان مانند گیاهان دارویی استقبال و حمایت می کنیم. شکرالله شیرخانی با بیان این که تسهیلات لازم در اختیار سرمایه گذاران این بخش قرار می گیرد، می افزاید: تاکنون از طرح های مختلفی در زمینه کشت گیاهان دارویی در مناطق روستایی استان حمایت شده است. شیرخانی تاکید می نماید: هدف مسئولان استان اشتغالزایی است. گیاهان دارویی ظرفیت عظیمی برای ایجاد اشتغال در استان دارند و قطعا این بخش مورد حمایت مسئولان استان است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 13 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: koreandream.ir شناسه مطلب: 255

به "گیاهان بومی ایلام در خطر تاراج" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گیاهان بومی ایلام در خطر تاراج"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید